ICT Architectuur?

Kent u dat? ICT archtitecten? Vaak met prachtige en indrukwekkende toevoegingen voor hun functietitel: Business architect, Enterprise architect, SOA architect, Infrastructuur architect. WOW!, dat moeten slimme mensen zijn. En het is waar, meestal zijn ze dat ook. Dat betekent overigens niet dat ze allemaal in staat zijn goede architectuurdocumenten te produceren…

Als ik dit zo zeg dan zal u roepen, ‘en wat is dat dan, een goed architectuur document?’. Eigenlijk is dat heel simpel. Ik gebruik graag de volgende analogie:

In de bouw tekent een architect een nieuw gebouw. Vroeger met wit krijt op blauw papier, tegenwoordig gewoon met autocad of een dergelijk product. Als je naar die tekeningen kijkt dan heb je al een aardig idee hoe het gaat worden. Je kunt je zelfs voorstellen hoe je je in dat gebouw zou bewegen, waar je het meubilair zou plaatsen enz. Je kunt het je voorstellen hoe het eruitziet. Een ICT architectuur zou dat ook mogelijk moeten maken…

Uiteraard vereist het ‘je kunnen voorstellen hoe een ICT systeem of infrastructuur of netwerk of voorziening eruit ziet’ enige kennis van ICT systemen, infrastructuren, netwerken of voorzieningen. Maar met die basiskennis zou je je een beeld moeten kunnen vormen hoe je met die ICT zaken kunt werken. Is het prettig, efficient, kosteneffectief, gebruiksvriendelijk, past het bij je functionele behoeften, kun je er echt mee uit de voegen? Als je die vragen niet echt goed kunt beantwoorden, dan deugt het architectuur-document niet.

Lees de architectuur documenten binnen je eigen organisatie er maar eens op na en kijk of je aanvoelt wat de beheerslast zal zijn, hoe veilig het is, hoe deze architectuur bijdraagt aan de productiviteit en of het de business-doelen effectief kan ondersteunen. In veel gevallen zul je concluderen dat het hoog tijd wordt voor een 2.0 versie….

Share this on LinkedIN

Advertenties

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: